Neiti Roosa

Kartanoa ovat asuttaneet erinäiset kissaherrat- ja rouvat jo vuosisadan. Kunkin vastuulla on aina vuorollaan ollut tiluksista huolehtiminen parhaaksi katsomallaan tavalla, niiden vähäpätöisemmät asukkaat sekä naapurisuhteiden ylläpitäminen – niin ikään kullekin sopivan politiikan mukaan. Vaiheita on siis nähty yhtä värikkäitä kuin kirjavaturkkista herrasväkeäkin.

Tilan palveluskunta on auliisti jatkanut työtään koko tämän ajan, ammattitaidostaan huolehtien. He kuuluvat taloon, sidottuina siihen. Heidät siis saa talon mukana. Mutta talon tarina ei voi olla heidän tarinansa, talo ei saa jäädä tyhjilleen.

Miten käy, kun kartanoon muuttaa edellisen eläkeläisherran pitkän ja maineikkaan valtakauden jälkeen uusi, pieni neiti kirjavassa jakkupuvussa, valkoiset hansikkaat käpälissä, kiiltäviä matkalaukkuja kantaen? Pihan poikki talutetulta, haparoivasti astelevalta olennolta selvästi puuttuu kaikki taju ja kokemus tämänkaltaisesta ympäristöstä ja asemasta. Sen näkee jo tulokkaan suurten silmien ihmettelevästä katseesta, jolla se kummeksuu pitkin syksyistä pihamaata heilahtelevia varjoja - liikkuuko niissä joku? Näinkö rapiseva ja kuiskiva kartano ottaa sen vastaan?

Kolmiulotteinen malli demonstroi, kuinka tämäkin kissa on vuosien varrella saanut niin itsevarmuutta kuin vatsaa sitten sarjakuvassa kuvatun ensiesiintymiseensä ja asettunut omanlaisekseen topakaksi rouvaksi, joka ei jää vähääkään edeltäjiensä varjoon.

Kuten monet kissanomistajat, jaarittelen mielelläni kissoistani. Tarinalla yksityiskohtineen on vahva todellisuuspohja.

taiteilija: AURA KOSKINEN

Minulle kuvataide on luonnollinen ja ilahduttava keino olla tekemisissä ympäristöni kanssa ja tapa kommunikoida. Siksi toivon voivani tulevaisuudessa hyödyntää tätä kiinnostusta jollain mielekkäällä ja muille antoisalla tavalla.

Tekniikkani tai ilmaisutapani ei ole vakiintunutta, pidän monipuolisuudesta, mutta viehätyn yleensä aina sattumanvaraisuudesta ja epätasaisesta jäljestä. Pääasiassa teen kuvia käsin, piirtämällä tai muussa muodossa, mutta opintojen aikana olen tutustunut myös kameraan. Digitaalisesti olen piirtänyt jo pitkään, ja siispä tällä hetkellä minua kiinnostaa viedä sitäkin tekemistä johonkin erilaiseen suuntaan.