Peto

Tarina

Maa on ajautunut tuhon partaalle. Sisällissota on puhjennut valtion johdon ja olentojen sekä heitä puolustavien kapinallisten välille. Ei ole päivää, kun savun haju ei leijailisi ilmassa. Aseenlaukaukset ja panssariajoneuvojen alla tärisevä maa ovat arkipäivää. Elämä on vaarallista näillä kaduilla. Ja Peto on viettänyt niillä koko elämänsä.

Historia

Kaikki alkoi vahinkolaukauksesta. Vai alkoiko? Kenties se oli tarkasti suunniteltu murha? Tai valtion salajuoni? Tai itseaiheutettua? Vastaus riippuu siitä, keneltä kysyt. Monet ovat unohtaneet sen päivän, mutta kaikki tietävät mitä siitä seurasi.

Joka tapauksessa, sinä päivänä yhteiskunta oppi olentojen olemassaolosta. Nämä ihmisten silmiä vältelleet outoudet alkoivat välittömästi kiinnostaa koko kansaa. Mistä ne ovat tulleet? Miksi kukaan ei ole nähnyt niitä aiemmin? Ja ovatko ne uhka ihmisille?

Kun olennot eivät vapaaehtoisesti astu esille, valtion johto tekee ratkaisevan päätöksen: kaikki olennot määrätään kiinniotettaviksi, koska ne ovat uhka ihmiskunnan jatkuvalle selviytymiselle ja menestykselle. Tämä pakottaa olennot liikkeelle. Yritykset levittää informaatiota olentojen vaarattomuudesta ja rauhantahtoisuudesta kaikuvat kuuroille korville ja metsästys kiihtyy entisestään.

Kaikki ihmiset eivät kuitenkaan ole samaa mieltä valtion kanssa, vaan protesteja olentojen puolesta alkaa syntyä suurimpien kaupunkien kaduilla. Olennot joskus jopa liittäytyvät näihin protesteihin ja uskaliaimmat paljastavat todellisen muotonsa. Tämä repii valtion hajalle: protestit yltyvät mellakoiksi, kun valtio lähettää armeijan partioimaan katuja ja vastaamaan protesteihin. Näihin aikoihin Peto syntyy ja alkaa viettää lapsuuttaan alati vaarallisimmissa olosuhteissa.

Peto

Peto muistaa kuulleensa pienenä samat tarinat kuin kaikki muutkin olentolapset. Kuinka elämä ennen sotaa oli rauhallista ja turvallista, kun tarvitsi vain pysyä pois ihmisten silmistä. Hän ei osaa kaivata niitä aikoja. Ei uskalla edes toivoa sellaisen elämän olevan mahdollista.

Peto näkee ikkunasta, kuinka kadulla olevat ihmiset ja pedot valmistautuvat uuteen kohtaamiseen. Hän muistaa vältelleensä yhteydenottoja valtion välillä, sillä se on yksi oppi, jonka hän muistaa lapsena ymmärtäneensä. Mutta kuinka kauan hän voi jatkaa näin?

Katsoessaan liekehtivää kaupunkia ja hätää kärsiviä ihmisiä ja olentoja, Peto tekee päätöksen.

taiteilija: JANIKA MÄNTYVAARA

Opiskelen tällä hetkellä toista vuotta digitaalista kuvataidetta Lapin AMK:issa. Taiteen lisäksi intohimoihini lukeutuvat ketut, ruoka ja animaatiosarjat.

Taiteilijana etsin vielä omaa suuntaani ja tyyliäni. Tällä hetkellä olen kiinnostunut vähän kaikesta, joten erilaiset projektit ovat mielenkiintoisia ja tervetulleita. Kuten tämä näyttely.

Tämä syksy on ollut haastava ja työskentely on ollut raskasta. Tähän näyttelyyn tekemäni hahmon konsepti on ollut olemassa muistiinpanoissani jo useamman vuoden ja olen tyytyväinen päätökseeni lähteä toteuttamaan sitä tämän näyttelyn kautta.